Tuinbouw Experience

Het Tuinbouw Experience-draaiboek van SIGN biedt inspiratie en praktische tips, onder meer op gebied van duurzame energieopwekking en biologische gewasbescherming, maar ook zeker de maatschappelijke waarde, om het verhaal van de tuinbouw uit te dragen. Dit helpt glastuinbouwondernemers die bezoekers op hun bedrijf krijgen.

Het draaiboek bevat boeiende thematische activiteiten en verhalen die gewone rondleidingen tot een echte belevenis voor bezoekers kunnen maken. Een kans om de sector met maatschappelijke waarde goed voor het daglicht te brengen.

Vijf verhalenlijnen over de glastuinbouw

Ter ondersteuning van het verhaal ontwikkelde SIGN vijf verhaallijnen, met bijpassende afbeeldingen. Deze afbeeldingen zijn te drukken op grote panelen en te gebruiken op jouw bedrijf. Er zijn twee versies:

De drukbestanden zijn op te vragen bij Communicatie van Glastuinbouw Nederland. Ook kunnen de teksten op de panelen op eigen kosten worden aangepast waar nodig.

Toelichting op de verhaallijnen

Wouter Duijvesteijn van Beyond Chrysant licht in deze video in het kort de vijf verhaallijnen toe. Dat doet hij aan de hand van vijf panelen.

1. Het begint met een zaadje

Het eerste paneel bij het verhaal van de glastuinbouw gaat over het DNA van de plant. Wordt de plant een bloem, potplant of groente? Welke kleur en vorm heeft de plant? Alle eigenschappen van de plant staat beschreven in het DNA.

2. Grond en groeien

Het tweede paneel gaat over de omstandigheden waarin het zaadje of stekje gaat groeien. Denk aan de goede hoeveelheid licht, water en voedingsstoffen. Ook de juiste temperatuur en luchtvochtigheid zijn belangrijk.

3. Kas en energie

Het derde paneel laat zien hoe de kas eigenlijk werkt. De kas zet zonlicht om in licht én warmte voor de planten om te groeien. De plant krijgt altijd precies wat het nodig heeft.

4. Van kas naar klant

Het vierde paneel beschrijft het proces van de kas naar de klant. Wat gebeurt er met de producten uit de kas als ze klaar zijn? De producten worden gesorteerd, verpakt en verkocht.

5. Groen leven en wonen

Het laatste paneel laat zien dat de glastuinbouw een onmisbare schakel is tussen veel maatschappelijke problemen en de maatschappij. Denk aan het compenseren van stroom of het omzetten van afval naar grondstoffen.

De vijf panelen op jouw locatie?

Wil je ook het verhaal van de glastuinbouw op jouw bedrijf vertellen aan de hand van deze vijf verhaallijnen (panelen)? Een aantal sets van de sierteelt panelen zijn te leen en op te vragen bij Glastuinbouw Nederland via info@spam-protectglastuinbouwnederland.nl. Deze zijn beschikbaar voor leden van Glastuinbouw Nederland.