Onderwijs & Jeugd

Groenten, bloemen en planten telen in kassen gebeurt al 100 jaar. Eerst waren dat lage, platte kasjes. Later gingen de kassen ‘de lucht in’. Een kas heeft als grote voordeel dat het gewas beter wordt beschermd. In Nederland staan heel veel kassen, zo’n 9.400 hectare. Dat zijn 14.000 voetbalvelden.

Een kas beschermt planten tegen weerelementen, zoals kou, wind en regen. Door planten de juiste hoeveelheid licht, water en warmte te geven, kunnen meer vruchten of bloemen van een plant worden gehaald dan bij een teelt buiten. Daarmee houd je ze ook gezond. In de kas worden groenten, zachtfruit, snijbloemen en potplanten geteeld. 

Hoe groeien planten in de kas?
In sommige kassen groeien de planten in de bodem. Maar dat gebeurt steeds minder. In grofweg 80% van de kassen groeien de planten in ‘substraat’. Dit zijn bijvoorbeeld teeltmatten van steenwol of potten met potgrond of kokos. Het telen op substraat kent diverse voordelen.

Licht en warmte zijn belangrijk om planten te laten groeien. Naast warmte en licht van de zon, is er veel energie nodig. Telers zijn al jaren bezig met duurzame energiebronnen (aardwarmte, restwarmte) en energiebesparing (schermen, LED). Daarmee levert de glastuinbouw een bijdrage aan een duurzame samenleving.

Hoe krijgen planten in de kas water?
Planten hebben water nodig om te groeien. Het ene gewas meer dan het andere. Telers gaan zo zuinig mogelijk om met water. Ze hergebruiken water zoveel mogelijk. Vaak wordt dit water dan eerst gezuiverd. De computer geeft aan hoeveel en hoe vaak er water moet worden gegeven. Die computers zorgen er ook voor dat de juist hoeveelheid voedingsstoffen in het water zitten. Er zijn meerdere systemen om de planten in de kas water te geven.

Drones en robots in de kas
Robots, drones, sensoren, in de kas worden de modernste technieken gebruikt. Deze techniek zorgt er voor dat bloemen, planten, groenten en fruit nog duurzamer worden geteeld. Denk bijvoorbeeld aan drones die schadelijke beestjes uit de kas halen of sensoren die snel laten zien of een plant te weinig water krijgt of ziek wordt.

Nodig kinderen uit op jouw bedrijf!
De jeugd heeft de toekomst! Nodig ze daarom regelmatig uit op jouw bedrijf. Laat ze proeven hoe lekker groente is. Laat ze zien hoeveel verschillende kleuren orchideeën er zijn. Of spot met elkaar alle verschillende nuttige beestjes die in de kas de planten gezond houden. Zorg dat kinderen op een verrassende manier kunnen ontdekken waar groente, fruit, bloemen en planten vandaan komen. Laat ze zien hoe fascinerend de tuinbouw is, bijvoorbeeld door proefjes te doen.

Komt er een schoolklas bij jou op het bedrijf? Denk dan goed na over het programma en houd er rekening mee dat de concentratieboog van kinderen veel lager ligt dan bij volwassenen. Ga aan de slag met deze tips en materialen en laat de kinderen stralen na een bezoek aan jouw kas.

Mag ik je wat vragen over de toolkit?