Omgeving & Buren

De invloed van bewoners in de omgeving van jouw bedrijf is groot. Werk daarom aan een goede relatie met je buren. Leg uit waarom er ’s avonds soms nog vrachtwagens rijden en wat het belang is van de (LED)lampen die op het bedrijf branden. Zo win je draagvlak en wederzijds vertrouwen. Nodig ze uit voor een bezoek aan jouw bedrijf. Laat ze het productieproces zien. Vertel over toekomstplannen. Zo zien zij hoe bloemen, planten, groenten en fruit uit de Nederlandse kassen op een verantwoorde manier worden geteeld. 

De glastuinbouw bruist! Bloemen, planten, groenten en fruit dragen bij aan een gezonde leefstijl en leefomgeving. Bovendien bieden allerlei innovaties uit de sector oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Hoogste tijd om de buren meer te vertellen over onze sector. Zij wonen immers ook in deze bruisende omgeving.

Duurzaamheid voorop
In de kassen worden bloemen, planten, groenten en fruit op de meest moderne manier geteeld. Vernieuwingen en innovaties maken het mogelijk om de plant optimaal te verwennen. Duurzaamheid staat bovendien voorop! Telers houden in hun kassen heel goed rekening met de gezondheid van mens en natuur.

Schoner en energiezuiniger
Innovaties in de kas zijn er altijd op gericht om schoner en energiezuiniger te produceren, met respect voor de aarde, met zo weinig mogelijk grondstoffen en met aandacht voor goede arbeidsomstandigheden. De innovaties dragen ook bij aan de verduurzaming van de omgeving. Waterbassins zijn voorzien van technieken om regenwater op te vangen en wateroverlast in woonwijken te voorkomen. Zo zorgen we voor droge voeten. Ongeveer zestig bedrijven in Zuid-Holland zijn aangesloten bij Rainlevelr. In samenwerking met het waterschap wordt wateroverlast als gevolg van hoosbuien voorkomen.

Energietransitie
Ook werkt de glastuinbouw hard aan de energietransitie. Daardoor kunnen kassen in de toekomst ook woonhuizen en gebouwen verwarmen. Zo zorgt de glastuinbouw enerzijds voor droge en anderzijds ook voor warme voeten voor de mensen in de omgeving.

Gezondheid en geluk
Bloemen, planten, groenten en fruit zorgen vooral ook voor gezondheid en geluk. Een groene woon-, werk- en leefomgeving heeft een positief effect op het levensgeluk van mensen. We zijn productiever en gelukkiger in een groene omgeving. Patiënten in het ziekenhuis herstellen sneller in een kamer met kamerplanten. Bloemen sieren de belangrijkste momenten in ons leven, kleuren onze dagelijkse omgeving en stimuleren sociaal gedrag. Gezonde voeding draagt ook bij aan ons levensgeluk. Verse groenten en vers fruit zijn belangrijk om overgewicht bij jong en oud tegen te gaan. Bovendien zijn groente en fruit essentieel in de strijd tegen diverse welvaartsziekten. Voldoende verse groenten en vers fruit zorgen voor een betere conditie.

Ga aan de slag!
Ga aan de slag met deze tips en materialen en geef jouw buren een kijkje in de kas. Alleen met echte interactie tussen glastuinbouwondernemers en samenleving vergroten we het draagvlak voor onze sector.